Project

De grote verbouwing: op weg naar gasloos (4)

By 16 april 2020 No Comments

Gijs van de Laar begeleidt verduurzamingstrajecten bij Schooldakrevolutie en HilverZon. Zelf woont hij in een woning uit 1924 die hij duurzaam verbouwt. In een reeks artikelen volgen we Gijs in de keuzes die hij maakt om gasloos te kunnen wonen. Deze keer: isoleren en ventileren.

De keuze voor de Solarfreezer, waarover Gijs in het vorige artikel van deze serie vertelde, betekent wel dat hij veel aandacht moet besteden aan de isolatie van zijn huis.

“Dit systeem werkt met lage temperatuurverwarming en dat gaat alleen goed als het huis voldoende is geïsoleerd”, legt hij uit. “In de kozijnen op de begane grond zat al HR++glas en ook het dak was geïsoleerd. Op de eerste verdieping worden nieuwe kozijnen met HR++glas geplaatst en het dak van een eerdere aanbouw moet 8 cm extra isolatie krijgen.”

Vanzelfsprekend komt er in alle ramen, waar nu nog enkelglas of oud dubbel glas in zit, HR++glas of triple glas. Gijs heeft de spouwmuren van de woning laten isoleren met nog extra wandisolatie aan de binnenzijde. “Verder hebben we voorzetwanden geplaatst en aan de kant van de buren hebben we gekozen voor wandverwarming. We wilden in deze kamer de mooie vloer er niet uithalen.”

Omdat isoleren ook betekent dat er goed moet worden geventileerd, heeft Gijs gekozen voor mechanische ventilatie met een warmteterugwinsysteem. De warmte van de uitgeblazen lucht wordt hergebruikt voor de verse ingeblazen lucht.

Naast dit systeem komen er twintig zonnepanelen; het maximum aantal dat op het platte dak past. “Behalve voor het warmtesysteem met de Solarfreezer, heb ik die ook zeker nodig voor de elektriciteit die we verbruiken. Rondom de zonnepanelen komt dan sedum voor extra groen en biodiversiteit. Ook hebben de zonnepanelen door de beplanting een beter rendement omdat het dak niet zo heet wordt in de zomer. ”

Foto: Muurisolatie en de aanleg van de warmteterugwininstallatie. Eerder vertelde Gijs in deze serie artikelen over de voorbereidingen voor de verbouwing, waaronder de warmteverliesberekening die hij heeft laten maken en zijn keuze voor de Solarfreezer. Wil je meer weten over deze verbouwing? Stuur een mail naar gijs.vande.laar@hilverzon.nu.